Sail Succes

Sales blog

Zweden, de natuurlijke parel van Europa

Zweden is de natuurlijke parel van Europa die je meeneemt naar landschappen die je zou verwachten in enorme landen als Rusland en Canada of het desolate Alaska.

De noordelijke ligging, de verscheidenheid aan natuur, de wisselende omstandigheden tijdens de vier seizoenen en de verscholen grootsheid van het land (het grootste van Scandinavië en meer dan 6 x zo groot als Nederland en België samen) maken Zweden tot een prachtige bestemming die op ontdekking wacht, in welk seizoen je ook gaat.

Vakantie in Zweden brengt je naar de pistes in het bergrijke Lapland, de ruige en desolate arctische natuur in het noorden, de rustgevende bossen en meren in het midden van het land waar het heerlijk fietsen, varen en wandelen is of de ontelbare stranden in het zuiden waar je nog alle ruimte hebt. Als je de natuur achter je wilt laten en het moderne leven wil terugzien ontdek dan de drie grote, eigentijdse, en levendige steden die je in het uiterste puntje – en in het oosten en westen – van zuidelijk Zweden vindt.

Middernachtzon in de voorzomer en het noorderlicht in het najaar

De noordelijke ligging van Zweden zorgt voor korte dagen in de winter en oneindige dagen in de zomer. Als je verder noordwaarts reist zul je merken dat de extremiteiten hierin nog groter worden. In het uiterste noorden verdwijnt de zon in feite niet achter de horizon tussen medio mei en midden juli. De middernachtzon culmineert tijdens de Midzomeravondfeesten die op de vrijdag worden gevierd van het weekend dat het dichtst bij de langste dag van het jaar ligt (21 juni).

Een ander bijzonder fenomeen is het mysterieuze hemels schouwspel van het noorderlicht, ofwel Aurora Borealis. De kleur van deze prachtige luchtschitteringen, die samenhangen met uitbarstingen en winde op de zon, varieert en hangt af van de deeltjes (zuurstof of stikstof) die de atmosfeer binnendringen en de druk (laag of zeer laag) waarin ze terecht komen. Aurora Borealis is te zien tussen september en maart boven de poolcirkel. Je maakt een goede kans het te kunnen zien als je een week of langer boven de poolcirkel verblijft.

Kamperen in de wildernis dankzij het Zweedse allemansrecht

De prachtige natuurgebieden van Zweden zijn niet alleen bijzonder vanwege de flora, fauna en landschappen. Vakantie in Zweden is voor de natuurliefhebber en de reiziger die van vrijheid houdt een volstrekt unieke belevenis. In dit Scandinavische land geldt namelijk het Allemansrätt, ofwel het allemansrecht. Dit “recht voor iedereen” is tevens een plicht voor een ieder die de natuur wil beleven.

Het allemansrecht in Zweden houdt in dat je op verantwoorde wijze van de natuur mag genieten voor zover je er geen schade aan toe brengt. Je mag in Zweden dus kamperen in het wild, zwemmen, kanoën, wandelen, fietsen, paardrijden, skiën en nog veel meer zonder dat je vergunningen, permits en/of andere toestemmingen nodig hebt.

Dit allemansrecht (en plicht) geldt niet alleen voor overheidsgebieden maar ook voor de grond van particulieren. Ondanks de vrijheid zijn er wel enkele regels en beleefdheidsvormen die je in acht moet nemen. Win dus informatie in over wat wel, en zeker ook wat niet, te doen zodat deze vrijheid ook voor andere wildkampeerder en natuurliefhebbers beschikbaar blijft.

Mocht je geen kampeerder zijn en liever in een hotel willen overnachten, dan zijn er genoeg mogelijkheden. Over het algemeen zijn hotels in Europa van goede kwaliteit, waardoor je er van uit kan gaan dat de hotels in Zweden schoon zijn en van alle gemakken zijn voorzien.

De steden van Zweden: Stockholm, Göteborg en Malmö

De hoofdstad Stockholm ligt in het oosten van Zweden waar de Oostzee en het Mälarmeer elkaar treffen. De bijzondere ligging van de stad op 14 eilanden, die met bruggen en bruggetjes zijn verbonden, geeft de stad een buitengewoon sfeervolle uitstraling. De historie van Zweden als militaire grootmacht in de 17de eeuw en als industriële speler twee eeuwen later is nog goed te zien in de stad, met name in het historisch centrum Gamla Stan. Stockholm is een dynamische stad die het modernste op het gebied van design, mode, shopping en verblijfsmogelijkheden biedt.

De westelijke evenknie van Stockholm is Göteborg, ofwel Gotenburg. De op één na belangrijkste stad van Zweden is omgetoverd van een haven- en industriestad in een aantrekkelijke plek waar cultuur, shopping, uitgaan, attracties en bezienswaardigheden in het middelpunt staan. Daarbij is het verleden niet helemaal overboord gegooid want Gotenburg is nog altijd de belangrijkste havenstad van Scandinavië. Gotenburg staat tevens bekend als een toonaangevende gastronomische stad waar de gerechten vaak een afspiegeling vormen van de ligging aan zee.

De zuidelijke stad Malmö is de toegangspoort voor de reiziger die met de auto vanuit Denemarken komt. Het voordeel van een bezoek aan Malmö is dus dat je zowel Zweedse als Deense bezienswaardigheden op korte afstand hebt liggen. Evenals Gotenburg heeft Malmö een verandering ondergaan van haven- en industriestad naar een bruisend cultureel, culinair en uitgaanscentrum. In de stad vind je onder meer het hoogste gebouw van Scandinavië. Het aantrekkelijke stadsstrand ligt als een noordelijke Copacabana te wachten op zonnestralen en warme temperaturen.
Dit artikel is geschreven door reisblog SFM-Reizen.nl