Sail Succes

Sales blog

Wat doet de ergotherapeut precies?

Ergotherapie houdt zich bezig met het ondersteunen en begeleiden van mensen die beperkt zijn in hun handelingsvermogen of door een beperking steeds meer moeite krijgen met bewegen. Het doel van ergotherapie is om mensen in staat te stellen om zelf weer activiteiten uit te voeren die te maken hebben met werk of vrije tijd. Hoe kunnen ergotherapeuten hierbij helpen? In dit artikel hebben we enkele relevante behandelings- en trainingsprogramma’s op een rijtje gezet.

Een spirometer

Een spirometer is een apparaat die de luchtcapaciteit van de longen kan meten en goed van pas kan komen voor patiënten die revalideren aan de ribbenkast of borstkast. De ergotherapeut kan een spirometer inzetten voor longexpansietherapie, om het vermogen van de maximale ademhalingscapaciteit te herstellen. Tevens worden deze modules gebruikt om longziektes zoals COPD en astma op te sporen. Voor de ergotherapeut is de spirometer een essentieel hulpmiddel om longproblemen te diagnosticeren en gepaste oplossingen te vinden. 

Heb je een relevante paramedische opleiding afgerond zoals in de ergotherapie, neem dan eens een kijkje bij WMO consulent vacature om te werken als specialist in de maatschappelijke ondersteuning.

Lichaamsbeweging

De ergotherapeut kan patiënten helpen om lichamelijke oefeningen en technieken uit te voeren met als doel om de fysieke en mentale beperkingen te leren beheersen en verbeteren. Fysieke activiteiten die de patiënt boven zijn of haar comfortzone duwen kunnen stapsgewijs bijdragen aan het ontdekken van de capaciteiten en ernaar te streven om deze standvastiger te maken. De ergotherapeut ondersteunt de patiënt hierbij, voor het creëren van een nieuw normaal leven op elke leeftijd.

Gespecialiseerde zorg

Misschien wel de belangrijkste taak van de ergotherapeut is om de nadruk te leggen op een speciaal behandelplan dat is toegespitst op de individu in kwestie. Door middel van het afstemmen van de behandeling op de unieke doelstellingen van de patiënt, kan er gewerkt worden aan specifieke activiteiten die voor waardevolle veranderingen kunnen zorgen. Wil je werken als ergotherapeut of  ben je geïnteresseerd in het helpen van mensen in de zorg, zoek dan op uitzendbureau in de zorg  voor relevante vacatures.