Verslavingen: wat kan je er tegen doen?
Helaas komt het steeds vaker voor dat er iemand verslaafd raakt aan verdovende middelen. Dit kan dan gaan om roken, alcohol, soft drugs of hard drugs, maar bijvoorbeeld ook om gokken of gamen. Wanneer iemand verslaafd raakt kan het vaak snel bergafwaarts gaan met iemand, dit wil je natuurlijk voorkomen. Vaak hebben deze mensen hulp nodig om hiermee te stoppen, verslaafd zijn is echt niet iets leuks. Maar wat is het nou precies? En hoe kan jij iemand helpen? Wij hebben het voor je uitgezocht en op een rijtje gezet. Wil je meer weten over verslavingen? Lees dan snel verder.
Wanneer is iemand verslaafd?
Een verslaving is niet iets leuks en de mensen die verslaafd zijn hebben vaak hulp nodig om er vanaf te kunnen komen. Maar, wat is een verslaving? Wanneer je verslaafd ergens aan bent heb je het gevoel dat je het echt nodig hebt, dit gaat bij verdovende middelen vaak snel omdat deze middelen ervoor zorgen dat je lichaam hiervan afhankelijk gaat. Maar ook geestelijk kan je verslaafd raken, bijvoorbeeld aan gokken of gamen. Dan denken je hersens dat je het nodig hebt, terwijl dat lichamelijk niet het geval is. Bij veel verslavingen zijn de werkingen van de verdovende middelen al bekend maar helaas blijven er ook steeds nieuwe verslavingen ontstaan omdat er bijvoorbeeld ook nieuwe drugs op de markt komen, zo is ook bijvoorbeeld de nieuwe drugs 3mmc verslavend.
Hoe kan je iemand die verslaafd is helpen?
Wanneer je merkt dat iemand verslaafd begint te raken aan iets is het belangrijk om zo snel mogelijk hulp in te schakelen. Zoek hierbij een professional die deze persoon kan helpen en begeleiden bij het afkicken, zo weet de verslaafde persoon ook dat hij of zij niet in de steek gelaten zal worden.