verbouwing financieren
Het verbouwen van je woning is iets wat je misschien al jaren lang aan het uitstellen bent omdat je de financiering niet rond krijgt. Het meest ideaal is wanneer je zo’n verbouwing kunt betalen van spaargeld, maar dit is vaak niet het geval. Vaak zie je dat er dan al snel gekeken wordt naar een lening, ook wordt er vaak gekeken naar een combinatie van een lening en zelf een gedeelte van je spaargeld gebruiken. Het gebruik van een lening is geen gek idee aangezien een verbouwing de waarde van je woning flink kan verhogen.
Het financieren van de verbouwing kan je op meerdere manieren aanpakken:
Hypotheek
De meeste huiseigenaren hebben een hypotheek. Wanneer dit het geval is kan je een hypotheekverhoging aanvragen of een tweede hypotheek en op deze manier dus een lening verkrijgen om je verbouwing te kunnen betalen. Echter is dit niet altijd de goedkoopste optie, dit omdat er vaak nog kosten bij komen zoals: advieskosten, taxatiekosten en notariskosten.
Persoonlijke lening
Een persoonlijke lening heeft geen van de eerder genoemde kosten. Het enige waar je dus rekening mee moet houden zijn de rente kosten, deze rentes kunnen aardig verschillen tussen de verschillende kredietverstrekkers. Hierom is het van belang om de verschillende leningen te vergelijken en zo opzoek te gaan naar een lening die bij jou past. Ook is een lening oversluiten een optie wanneer je al een lening hebt lopen.
Voor iedere verbouwing zijn er weer andere dingen waar op gelet moet worden. Hierom is het slim om met een financieel adviseur om de tafel te gaan zitten zodat je zo goedkoop mogelijk uit bent. Zij zullen voor jou de verschillende type leningen vergelijken en een berekening maken die doorgeeft welke lening het voordeligst is.
Tip:
Betaal niet het volledige verbouwingsbedrag vooraf aan de verbouwer, de aannemer of het klusbedrijf. Betaal het laatste deel pas als de verbouwing helemaal klaar is. Zijn er nog ‘open eindjes’, dan heeft u het niet betaalde deel achter de hand als onderhandelingsruimte.