How To: een zwembad bouwen
Wie droomt er niet van een eigen zwembad in de tuin? Met name voor kinderen is het heerlijk om hier in de zomer met vriendjes en vriendinnen in te kunnen spelen. Daarbij past een gemiddeld model zwembad tegenwoordig in vrijwel iedere tuin! Bij de aankoop van een zwembad heb je verschillende mogelijkheden. Je zou kunnen overwegen om zelf een zwembad te bouwen. Naast een zwembad bouwen kun je een bestaand model zwembad aanschaffen. Hierbij heb je de keuze uit een breed scala aan modellen en soorten zwembaden. Kies bijvoorbeeld tussen een opblaasbaar model, een inbouwzwembad en een maatwerk variant.
Zelf een zwembad bouwen met een groot zeil
Allereerst kun je een heel simpel zwembad bouwen, door een grote kuil in de tuin te graven en deze te voorzien van een stevig zeil. Echt een zwembad kun je het misschien niet noemen, maar het biedt je wel alle ruimte om af te koelen tijdens de heetste dagen in de zomer. Houd er rekening mee dat het water regelmatig vernieuwd moet worden. Laat je het water in de kuil met plastic zitten, dan is de kans groot dat zich algengroei voordoet. Iets wat gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid!
Zwembad op maat maken met steen en tegels
Naast de mogelijkheid om een kuil te graven en deze te voorzien van een groot zeil, zou je de kuil ook van een stenen wand kunnen voorzien. Deze stenen wand kun je vervolgens betegelen. Vergelijk het met een muurtje in de badkamer! Zowel het plaatsen van de stenen als het betegelen hiervan is relatief eenvoudig. Online zijn diverse video’s te vinden, waarin wordt uitgelegd hoe dit in z’n werk gaat. Houd er rekening mee, dat er tussen de stenen door leidingen moeten worden aangelegd. Op deze manier kan het vuile water in het zwembad gefilterd worden en hoef je dit niet eens per week of eens per twee weken te vernieuwen.
Inbouwzwembad kopen bij een tuinwinkel
Een derde optie is het gebruik van een inbouwzwembad. Zo hoef je het zwembad niet volledig zelf te maken! Bij een inbouwzwembad plaats je het zwembad met kunststof wand in een grote kuil in de tuin. Vervolgens sluit je de apparatuur en leidingen op het zwembad aan en verstevig je deze waar nodig. Zo kan het zwemmen al snel beginnen! Om nog wat meer aandacht te besteden aan zo’n inbouwzwembad, zou je zelf een mooie omranding voor het zwembad kunnen maken. Denk aan een omranding van hout of kunststof. Het voordeel van kunststof is dat dit doorgaans langer mooi blijft en daarbij geen splinters bevat. Iets wat een risico kan zijn aan het gebruik van hout.
Je kunt een inbouwzwembad, net als een opblaasbaar zwembad, eenvoudig bij een online tuinwinkel bestellen. Een opblaasbaar zwembad is relatief goedkoop in vergelijking met een inbouwvariant. Het verschil is echter dat een opblaasbaar model lang niet altijd een filter bevat en daarbij snel kapot zal gaan. Zo moet het zwembad al na enkele maanden of een paar jaar vervangen worden, afhankelijk van de kwaliteit hiervan.