Sail Succes

Sales blog

De lastige namen voor planten en bomen

magnolia-grandiflora

Als je ooit op Wikipedia bent geweest of een encyclopedie van een plant of boom hebt gelezen, weet je gelijk al dat ze verschrikkelijke lastige namen kunnen hebben waarbij je denkt: Hoe hebben ze dit bedacht? Dit kan lastig zijn, want hoe onthoud je het en hoe spreek je het uit? Terwijl bijv. bij een gouden regen kopen je het wel gemakkelijk kan onthouden, is dat voor een Magnolia Grandiflora weer anders. Waarom is dit? Heeft het een reden en hoe onthoud je het? In dit artikel probeer ik mijn best om het je uit te leggen, en daarmee ik wens je veel leesplezier!

Maar, waarom zo lastig?

Het belangrijkste vraag uit deze tekst: Waarom zijn de namen zo lastig? Dit heeft alles te maken over de geschiedenis. Een verre tijd terug, ongeveer 2000 jaar, was er in het meesten van Europa het Romeinse Rijk. Dit rijk sprak Latijns! Het is een taal wat sommige mensen nu nog steeds leren, maar het wordt voornaams niet meer gebruikt waardoor het een dode taal is. Vroeger bleef Latijns wel lang hangen, waardoor veel informatie die we nu nog hebben en gebruiken oorspronkelijk in het Latijns was. Dus, weet dat je geen alien taal spreekt als je een Magnolia Grandiflora kopen gaat, je spreekt Latijns!

Planten en bomen zijn niet de enigen met Latijns!

De Latijnse taal heeft verschrikkelijk veel invloed gehad in de geschiedenis van 2000 jaar geleden, en hierdoor zijn niet alleen planten en bomen de enige die Latijnse benamingen hebben. Wat dacht je van dieren? Hiermee bedoel ik bij alle! Katten heten bijvoorbeeld de “Felis catus” , en een hond heet “Canis familiaris”. Dat zijn ook woorden die je niet zomaar uit gaat spreken, behalve als je wilt opscheppen natuurlijk. Het is nooit te laat om Latijns te leren, zo weet je zelfs dat al deze Latijnse woorden verschillende betekenissen hebben van het verleden!