Sail Succes

Sales blog

Alles wat makkelijker kan in Amsterdam door het gebrek aan toeristen

We horen vrijwel dagelijks over alle negatieve gevolgen van het ingestorte toerisme door de corona crisis. Gelukkig kwamen er ook – zeker tijdens de eerste lockdown – positieve verhalen voorbij. Zo kleurde het water van de Venetiaanse kanalen helderder blauw dan het in lange tijd is geweest en het er krioelde van de vissen. Ook in onze eigen hoofdstad herontdekken de bewoners “hun” stad, nu de toeristen die niet langer gijzelen. Hoe is Amsterdam veranderd sinds het toerisme instortte?

Meer bewegingsvrijheid

Wie zich in het weekend wel eens in het centrum van Amsterdam waagde, weet dat je er dan vaak op koppen kon lopen. Je was er vaak je leven niet zeker, door de drommen toeristen die op allerlei verschillende vervoermiddelen de stad rond toerden. Juist door het wegblijven van de toeristen kun je veel veiliger op een elektrische step Amsterdam verkennen of een rondje door het Vondelpark fietsen. Alles wat de toeristen zo graag deden, waardoor je als Amsterdammer eigenlijk geen ruimte meer voor had.

Uit eten in het eigen centrum

Om diezelfde reden vermeden Amsterdammers eigenlijk al jarenlang de restaurants in het eigen centrum. Dat werd vooral erg duidelijk toen na de eerste lockdown de restaurants weer een tijdje open mochten. In vrijwel alle grote steden keerden de bezoekers alweer snel terug. Zo niet in het Amsterdams centrum rond de grachten, waar men het überhaupt niet meer gewend was om daar uit eten te gaan. Het maakte voor veel mensen pijnlijk duidelijk dat Amsterdam té afhankelijk is geworden van toeristen.

Je kan er naar Van Gogh gaan kijken…

… dat zou je eigenlijk wel eens moeten doen, zo gaan de woorden van het beroemde lied van Kris de Bruyne over Amsterdam. Toch stond een bezoek aan het Van Gogh museum voor veel mensen niet hoog op het wensenlijstje, door de gigantische drukte waar je daar doorgaans mee te maken kreeg. De periode tussen beide lockdowns was voor veel Amsterdammers dan ook een uitgelezen mogelijkheid om de eigen stad weer eens te (her)ontdekken.